Ayam Goreng bersama lengkuas ni memang akan buat anda tak pandang dah ayam goreng yang lain. Tak percaya cuba sendiri!


Ayam Goreng bersama lengkuas ni memang akan buat anda tak pandang dah ayam goreng yang lain. Tak percaya cuba sendiri!

Resepi ini telah dikongsikan oleh Puan Cheyah Saripuddin. Terima kasih.

Bahan-bahan yang diperlukan:

  • 1/2 ekor ayam (potong kecil).
  • 4 inci lengkuas.
  • 2 batang serai.
  • 1 inci halia.
  • 3 ulas bawang putih.
  • 3 biji bawang merah.
  • 1 sudu besar ketumbar.
  • 1/2 sudu kecil serbuk kunyit.
  • 1 sudu kecil garam.
  • 2 sudu kecil gula.
  • Minyak untuk menggoreng.

Cara penyediaannya:

  1. Satukan semua bahan kecuali serbuk kunyit. Kalau ada kunyit hidup lagi sedap. Cheyah talde. So blanderkan yang mana ada.
  2. Masukkan ke dalam ayam. Tambahkan serbuk kunyit, garam dan gula. Gaul sebati.
  3. Panaskan ayam seketika. Masak guna api sedehana sehingga ayam separuh masak dan rempah tu meresap ke dalam ayam.
  4. Goreng ayam sehingga kekuningan dan masak. Dah siap! Senangkan. Masak senang je janji makan tu sedap gila. Eh.
Baca juga :  Cara untuk membuat Ayam Goreng Style Nasi Kukus. Rangup dan berjus ketika dinikmati!

Selamat mencuba.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Nak Copy Paste ke tu? Usaha la sendiri.