Cara membuat Dumpling Goreng Isi Ayam

Dumpling goreng menggunakan isi ayam. Setiap minggu beli ayam seekor tapi susah betul nak habiskan bahagian isi. Sudahnya koleksi isi ayam jadi banyak dalam sejuk beku tak tahu nk buat apa. Jadi menu petang ni kita guna isi ayam untuk buat dumpling goreng. Cuba korang tanya mak, ada tak isi ayam lebih? Komfem mak balas, adaa ni haaa. apesal ko tiba2 tanya? Hehehe

Resepi mudah jer, mula2 kita kena buat inti dahulu baru buat kulit.

A) Inti

  • 3/4 ketul isi ayam – cincang hancur.
  • 1 biji telur ayam – pastikan dicuci bersih.
  • 1 biji bawang besar – potong dadu.
  • 1 akar daun bawang – hiriskan.
  • 1 sudu kecil serbuk stok ayam knorr atau serbuk lada sulah ajinamoto.
  • 1 sudu kecil tepung jagung

Caranya, campurkan semua sekali bahan di atas dan biarkan seketika di dalam peti sejuk untuk rasanya mesra. Pilihan sekiranya mahu rasa yg lengkap, boleh isi setitis dua minyak bijan.

Baca juga :  Cara untuk membuat Kepak Ayam Madu Padu yang menggiurkan. Baunya boleh buat harum satu rumah.

B) Kulit

  • 1 cawan tepung gandum.
  • 4 sudu besar tepung ubi kayu.
  • Secubit garam.
  • Air panas – agak-agak je.

Caranya gaulkan semua bahan sehingga menjadi doh. Uli doh sehingga nipis dan tekap menggunakan cawan untuk mendapatkan bentuk bulat

C) Cara menjadikan dumpling

  1. Isikan inti ayam ke atas kulit kemudian tarik/renggangkan sedikit kulit dan tutup inti.
  2. Tekap kulit dumpling menggunakan garfu sahaja.
  3. Sediakan kuali leper dan panaskan sedikit sahaja minyak masak.
  4. Masukkan dumpling dan biarkan ia sedikit masak kemudian curahkan sedikit air ke atas dumpling dan tutup kuali.
  5. Biarkan air sehingga kering dan warna dumpling menjadi keemasan.
  6. Sedia dihidang. Dumpling boleh dicicah dengan kicap cair atau chili oil dan ditemani dengan air teh ‘o panas.
Baca juga :  Cara untuk membuat Sambal Sardin bersama telur yang membuka selera anda.

D) Resepi chili oil

  1. Panaskan minyak masak di dalam kuali kemudian tumiskan 5 ulas bawang putih cincang dan 2 hirisan halia juga dicincang.
  2. Sehingga bawang menjadi warna keemasan, padamkan api dapur dan masukkan 2 sudu besar serbuk cili kasar (chili flakes) dan satu sudu besar kicap pekat.
  3. Jangan lupa taburkan secubit garam. Gaul sebati dan sedia dihidang.

Selamat mencuba.

Resepi ini telah dikongsikan oleh Puan Zurina Zulkefli melalui Facebook Masak Apa Hari Ni dan disunting bagi penyesuaian pembacaan.

One thought on “Cara membuat Dumpling Goreng Isi Ayam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Nak Copy Paste ke tu? Usaha la sendiri.