Resepi dan Cara untuk Macaroni Bakar

Kali ni kami kongsikan kepada anda cara untuk membuat Macaroni bakar. Banyak kali dah buat sebenarnya, memang feveret anak-anak, kalau tak dapat nasi pun takpe janji ada menu ni.

Bahan-bahan yang diperlukan:

  • Sepeket makaroni (sis guna kimball yang macam tiub beskal).
  • Bawang holland 1 bj, bawang putih 3 biji, halia (cincang kiub).
  • Minced meat (ayam/daging).
  • 2 tin sos prego tradisional (merah).
  • Susu fresh milk.
  • Cheese slice.
  • 2 sudu butter.
  • Sesudu tepung gandum.
  • Cheddar cheese / mozarella cheese (untuk topping).
  • Telur 2 biji.

Makaroni:

  1. Rebus makaroni bersama minyak zaitun sesudu dan garam sikit.
  2. Angkat dan tos.
Baca juga :  Cara untuk membuat Salad Makaroni Buah. Salad popular dari Negeri Sabah.

Sos merah:

  1. Tumis bawang besar, bawang putih, halia.
  2. Masukkan minced meat separuh saja, tak yah banyak.
  3. Masukkan 2 tin sos prego.
  4. Perasakan dengan garam, gula jangan lupa ye dalam 2 sudu nak bagi rasa masam manis.
  5. (Optional) Boleh tmbah air dalam setengah cawan untuk bagi kuah banyak tapi jangan letak banyak sangat nanti lembik pulak.

Sos putih:

  1. Panaskan butter.
  2. Masukkan sesudu tepung gandum (Make sure api slow nanti butter hangus).
  3. Masukkan susu fresh setengah cawan.
  4. Dah gelegak masukkan cheese slice 2 /3 keping.
  5. Tutup api.

Makaroni yang direbus tadi digaul bersama telur 2 biji untuk melekatkan sos putih dan sos merah bersama. Pastu, letaklah topping cheese tu, yang tu anak-anak suka sebab banyak cheese.

Baca juga :  Cara untuk membuat Macaroni Goreng Ayam atau daging. Menu sarapan yang terbaik untuk anda.

Bakar selama 30 minit suhu 180 darjah. Selamat mencuba! Resepi ini telah dikongsikan oleh Puan Najihah Zakaria.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Nak Copy Paste ke tu? Usaha la sendiri.